Sparad i medier

Vi lånar ut läsplattor

I går började vi låna ut läsplattor på biblioteken i Vaggeryds kommun. Vi har två Iriver och ska få en Letto nästa vecka, lovar Adlibris. Vi är ju en mindre kommun och kan inte köpa in något större antal, men vill på detta sätt ge intresserade en möjlighet att pröva på innan man köper en själv.

Vi valde Iriver för att IT-enheten i kommunen köpt in dem för att testa själva. Själva tycker vi att läsbarheten är bra, men kan så klart alltid bli bättre. En av dem som hörde av sig och ville låna en platta, hade tankar på att det kanske var något för hans far, som annars är hänvisad till storstilsböcker om han vill läsa text. Det går fint att förstora, men tyvärr är nog knapparna svåra att hantera för den som är synsvag.

Blir intresset stort, kanske vi skaffar ytterligare någon sort längre fram.

Annonser

Författare:

Libray Director, Vaggeryd Public Library.

8 reaktioner till “Vi lånar ut läsplattor

  1. Till Iriver kan man föra över en bok med Adobe Digital Editions via dator. Vi har i allafall lyckats tömma plattan på lån en gång!. Men vi har inte tänkt på att plattan skulle vara låst till någons ID. På biblioteket har vi kunnat ladda ner från olika datorer och ange olika id. Kanske vi inte hade sex pågående lån? Försökte kolla med E-lib om det är några begränsningar när man byter person som lånar, men det var ingen där just nu. Jag återkommer när jag vet mer. kanske andra vet?

    1. Ja snälla berätta när du vet mer om det! Som jag har fårstått det, går det bara att använda sex olika Adobe-ID och sen låser sig plattan (elller nåt).

      1. Problemet ligger inte hos E-lib, utan är en funktion av Adobe id som du har tillåtelse att instalera på 6 enheter (jämför mobipocket pid-kod på 4 enheter)Jag är inte helt säker, men jag undrar om det inte är så att det är varje Adobe id som är låst till 6 enheter. Så det beror på hur ni gör när ni lånar ut, är det ni eller låntagaren själv som ”laddar” böckerna? För om ni bara lånar ut själva plattan och låntagaren får använda sitt eget Adobe id för att föra över böckerna borde problemet ligga hos låntagaren, att hans/hennes lisenser blir spärrade om han/hon använder flera enheter (säg 2 datorer, lånar en platta av er, lämnar tillbaka den, lånar en annan platta av er för att testa, sedan skaffar en egen, sen crashar datorn och en ny införskaffas…). Man kan i och för sig kontakta Adobe och begära tillbaka licenser, men det år ju lite krångligt, minst sagt…

  2. En av våra medarbetare har testat sitt id på 6 enheter och det stämmer att det inte går att ladda över en bok till den sjunde. Däremot kan man ju registrera ett nytt id på en annan e-postadress. Men om låntagarna använder sitt eget id, som Clara skriver, bör det ju rätt sällan inträffa att licenserna tar slut.

  3. Då borde det ju inte vara några problem med att börja låna ut läsplattor! Man får låta varje låntagare använda sitt eget ID. Allt blir dessutom enklare då eftersom biblioteken slipper administrera det. Det är väl ok lägga uppgiften på användaren, att de får skapa nytt ID om det skulle behövas så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s